joi, 29 august 2013

Clima in Franta

Clima în Franța variază în funcție de regiune,în partea de nord a țării având vreme rece și umedă la sud.
Există cinci zone distincte cu climat rezonabil:
1.Regiunile de coastă din nord Acestea au climat temperat,cu ierni blânde și veri calde,dar nu foarte fierbinți,ca în Anglia.Ploaia este foarte frecventă pe parcursul anului,iar vremea poate fi imprevizibilă.
Spre nord și nord-est există un climat cu ierni foarte reci și umede și veri foarte calde și însorite.
2.Sud-vestul Franței-Aquitane și Poitou-Charentes Această parte a Franței,în general,are ierni blânde și veri foarte calde,cu ploi mai puține decât în partea de nord a țării.Furtunile sunt frecvente în timpul verii.
3.Centrul Franței Această regiune are un climat mai continental,cu ierni aspre și veri calde și ploioase,mai puțin în regiunile de coastă.Partea de sud a țării este mai uscată și mai caldă decât partea de nord.
4.Coasta mediteraneană-Provence,Languedoc Rousillon și Insula Corsica Toate zonele din sud-estul Franței au un climat tipic mediteranean,zilele de vară sunt foarte fierbinți,iar iernile sunt,în general,ușoare și scurte.Aceasta este regiunea din Franța cu cele mai multe zile însorite din an și un sezon de vară ce se poate extinde,de la sfârșitul lunii aprilie până în octombrie.Vara la mare poate fi destul de cald,în special în zonele de coastă,care sunt susținute de munți și sunt la adăpost de vânturile provenite din nord.
Un vânt puternic din nord este Mistral poate provoca vreme rece,cu vânt,chiar și la sfârșitul primăveri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu